a n n a

valborg

Sparat under: anna, tankar — a n n a april 30, 2007 @ 08.12

Jag firar inte valborg. Längre.

Jag är uppvuxen i ett litet samhälle där vi ungar hjälpte de äldre med att göra rent i sina trädgårdar på vårkanten. Riset samlade vi i en stor hög och om den inte var stor nog så gick vi ut i skogen och rensade. Bålet var alltid gigantiskt. Och de vuxna gjorde ett fantastiskt jobb vad gällde brandsäkerheten.

Jag firar inte valborg. Längre.

1986 dog min mormor. På valborg. Den valborg fick jag inte gå till bålet. Vi skulle sitta hemma och sörja. Men vad hade jag att sörja. Jag tyckte aldrig om min mormor. Inte heller kände jag glädje över hennes död, men varför skulle jag behöva stanna hemma. Jag ville inget hellre än låta allt vara som vanligt.

Jag firar inte valborg. Längre.

Till slut lyckades jag övertyga pappa om att få gå till bålet. Jag stod och grät med blicken mot lågorna men jag grät inte över mormors död utan över min kamp att få se bålet. Och inse att det inte var annorlunda än förra året. Det var då det gick upp för mig att dessa högtider är rätt innehållslösa.

Jag firar inte valborg. Längre.

8 kommentarer »

 1. Anna.
  det finns inga ord just idag. Men varma styrkekramar kan jag erbjuda dig.
  *varm kram* finaste anna!

  Kommentar av Petrah — april 30, 2007 @ 09.02

 2. Inte jag heller. Vill hålla mig hemma helt och hållet, men ska larva mig iväg till polisen nu och försöka fixa pass. Valborg i Uppsala är extremt ångestframkallande.

  Kommentar av Paula — april 30, 2007 @ 09.34

 3. Vi ska just börja fira Valborg igen. Eftersom jag då arbetar i ett land där man inte är ledig på varken Valborg eller första maj så blir det inte med familjen (långväga) utan med vänner. Kvälles begivenheter blir ankrace i Sulapsbäcken och glo på brasan. Vi fick tyvärr inte tag på varken nr 42 eller 242 utan det blev nr 92. Det viktiga med kvällen är att få lite tid med vänner. Det tycker jag är att fira.

  Kommentar av DOLÖ — april 30, 2007 @ 12.33

 4. Att vara med vännerna alltså. Ankracet och bålet är bara rekvisita.

  Tänk vad jag tycker att jag var klok nu.

  Kommentar av DOLÖ — april 30, 2007 @ 12.34

 5. Sorgligt…

  Kommentar av Sofie — maj 1, 2007 @ 08.14

 6. DOLÖ: Vänner är bra, Valborg är överskattat…

  Själv jobbade jag, precis som idag (första maj). Tidigare år innan barnen och flytten från sta’n åkte jag alltid till Köpenhamn på vinylshopparrunda eftersom jag tyckte det var brutalt bra tajming att slippa demonstationståg utanför fönstret (vi bodde ju vid möllan) och dessutom shoppa vinyl eftersom det var öppet i Danmark. :)

  Kommentar av jesper — maj 1, 2007 @ 09.03

 7. I Lund firar man ju inte Valborg utan sista april. Då kan man gå på spexet o tänka att allt var bättre förr….haha. Bål har aldrig roat mig o när jag var yngre tyckte jag Valborg var helt värdelös. Man skulle höra när en manskör sjöng,glo på bål o frysa. Igår körde vi upp mot Tejde,grillade o sjöng Vintern ra ,Vår på Saltkråkan o Uti vår hage. Det var kallt men strålande sol!Och idag har vi ledigt! Anna,dina upplevelser påminner mig om den skärtorsdagen när jag o min kamrat var påskkärringar o fick “massor av pengar” av fyllgubbarna på stora torget i Sala. Jag var förstås glad över min del,när vi delat upp förtjänsten. Men pappa tvingade mig att gå till Kristina o ge henne mina “syndapengar”.

  Kommentar av Birgitta — maj 1, 2007 @ 11.03

 8. Tack goa vännerna för era ord…

  Kommentar av anna svarar... — maj 1, 2007 @ 13.35

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera