a n n a

flickor vs pojkar

Sparat under: embla, anna, klokheter från embla, tankar — a n n a mars 27, 2007 @ 16.12

Jag vet, det ältas titt som tätt - detta pojk- respektive flicktänk. Men igår kom orden direkt från Embla och jag kan inget annat än låta min reflektion av dem hamna på pränt och in i bloggen. Jag faschineras av vår lilla tänkande varelse, av hur hennes tankebanor många gånger är betydligt mognare än många, vad som anses, vuxnas. Eller är det för att ett barns tankar är fria från fördomar, påverkan och inverkan som gör tankarna så fantastiska? Så rena.

Embla kom till mig igår med sina lila hårband med prinsessor på och frågade: Finns det såna här, fast med kungar?

Jag blev verkligen ställd och svarslös, för jag insåg att nej, det finns inga hårband med kungar. Vad fånigt! Hur kommer det sig? Jag förstår ju att flickor vill leka drömmen prinsessa, men visst borde kungen/prinsen vara en lika given roll i detta heterotänkande samhälle. Var är han?

Mina funderingar for vidare till det utvecklingssamtal vi hade förra veckan på Emblas dagis. Hennes kontaktperson säger “Embla har inget pojk- respektive flicktänk” och berättar om en episod där Embla fick beskedet från pojkarna att hon inte kunde vara med och leka med bilarna för det var en “pojklek”. Hon hade sett ut som ett levande frågetecken och utbrustit “men jag kan också leka med bilar!”.

Min underbara tänkande tjej som saknar detta pojk- respektive flicktänk - älskar dig!

12 kommentarer »

 1. Det är otroligt bra att Embla inte bryr sig om man är kille eller tjej. tänk om alla barn kunde uppfostras så

  Kommentar av Petrah — mars 27, 2007 @ 17.07

 2. Lilla kloka Embla =)

  Kommentar av Majsan — mars 27, 2007 @ 21.50

 3. Det finns inget som heter fördom. Det finns däremot något som heter erfarenhet.

  Min fördom (läs erfarenhet) är att pojkar vill inte ha hårband. Dessutom så är det så att pojkar/män som har så lång hår att de kan ha hårband är drägg och därmed inga riktiga pojar/män.

  Sedan kan det vara att man har lite eller dålig erfarenhet men man har ändå baserat sin uppfattning utifrån sig själv.

  Så, i Emplas värld skulle det vara helt naturligt med hårband med kungar på för killar.

  Kommentar av DOLÖ — mars 28, 2007 @ 09.40

 4. Kloka barn har ofta kloka föräldrar. Det är ord som dessa som får mig se ljust på framtiden!

  Kommentar av fia — mars 29, 2007 @ 08.52

 5. …Petrah: ja, det vore lycka att fostra barn till barn och inte till flickor eller pojkar.
  …Majsan: snacka om att man blir stolt vid dessa stunder *ler*
  …DOLÖ: jag är med dig i att grabbar inte vill ha hårband, men flickor vill kanske ha hårband med kungar på…
  …Fia: tack! :D

  Kommentar av anna svarar... — mars 29, 2007 @ 09.50

 6. Då är frågan; vill flickor har hårband med kungar på för att det är _fint_ med kungar eller att de vill _vara_ kung.
  Det var den där diskutionen om man skulle berätta om tomten eller inte. Jag menar flickor kan inte bli kungar.

  Om det ändras på att flickor kan bli kungar vill jag kunna bli gravid.

  Kommentar av DOLÖ — mars 29, 2007 @ 10.41

 7. *skratt* DOLÖs kommentar och vinkel hjälper på ett fantastiskt pedagogiskt vis till att peka på hur genomsyrade vi är av könstänkandet. =)
  Jag är full av beundran och glädje över er barnuppfostran och önskar att alla barn fick vara bara barn.

  Kommentar av kicki — mars 29, 2007 @ 14.41

 8. Hehe, jag måste börja träna på de där frågorna. :-)

  Kommentar av DOLÖ — mars 29, 2007 @ 21.10

 9. Jag älskar att läsa dessa böcker där barn citeras…
  Igår när jag skulle byta till pyjamas på min tre-åriga pojke så frågade han lite nyfiket (han hade varit med dagis på besök i kyrkan och tittat på påsken och pratat om Jesus…) -Mamma, har Gud också snopp?
  Ja, barn är härliga!

  Ha en skön fredag,
  //Kram, L.

  Kommentar av Linda — mars 30, 2007 @ 12.16

 10. Säger som Kicki: Beundrar er för att ni lyckats uppfostra Embla till den underbara människa hon är.

  Jag har sagt det förr och säger det igen: Hoppas Mia blir lik Embla och att jag lyckas lika bra. HUR GÖR MAN förresten? :-)

  Kommentar av Kajsa — mars 30, 2007 @ 12.22

 11. …DOLÖ: jag tänkte snarare på strävan _efter_ kungen :) Och tomtetro har vi ju diskuterat ;) Det viktigaste inför att man börjar uppfostra ett barn är nog snarare att man är överens sinsemellan, så man inte drar åt varsitt håll när väl trotset, utvecklingsperioderna och testandet kommer. Ni kommer att klara det galant! :)
  …Kicki: tack, underbara du!
  …Linda: jag delar din passion för såna böcker, de är ljuvliga! Och “på riktigt” inser man ju nu när man fått eget pratande barn *skrattar*
  …Kajsa: er goa Mia är på go väg att bli som Emblan, ni gör ju helt rätt - ni är! :D

  Kommentar av anna svarar... — mars 30, 2007 @ 14.30

 12. Visar på gott betyg för er som föräldrar :) Och jag antar att Dolö var ironisk? Jag känner iaf flera snygga småkillar som använder både “tofsar” och hårband och på vuxna grabbar är det ju inte heller ovanligt…

  Kommentar av Paula — april 2, 2007 @ 22.33

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera