a n n a

jag och mina böcker

Sparat under: anna — a n n a mars 25, 2007 @ 14.44

wp-content/bilder/070325/annat//1.JPG
wp-content/bilder/070325/annat//2.JPG
wp-content/bilder/070325/annat//3.JPG

Jag älskar böcker!

Pockets. Inbundna. Faktaböcker. Skönlitteratur. Biografier. Fotoböcker. Anteckningsböcker. Almanackor. Ja, alla former av böcker. Men vissa har en särskild plats i mitt liv.

Min almanacka, som håller ihop mitt liv med andras.
Min tankebok, som håller ihop mitt liv med mig själv.
Min anteckningbok, som håller ihop mitt arbetsliv.
Min bokbok, som håller ihop mitt liv med böcker.

Jag älskar böcker.

Och är nästintill besatt av att använda dem. Vart jag än åker så har jag med mig en pocket, almanacka och min tankebok. Vart jag än rör mig på kontoret har jag med mig min gröna anteckningsbok.

Senaste tillskottet i min boksamling är min “bokbok”. Efter givna frågor ska man beskriva senast läst bok och då jag konstant har minst en bok igång samtidigt blev det intressant att föra lite noteringar för att se hur mycket jag egentligen läser.

Jag borde kanske kunna slå samman alla mina böcker till en Bok med alla egenskaper. Men det går inte. Även om böckerna överlappar varandras ansvarsområden, så saknar de en del av det unika för varje bok. Min almanacka och bokboken står för strukturen i mitt liv. De liknar min önskan om ordning. Medan både min tankebok och anteckningsbok är ett stort virrvarr av tankar, kaos på väg att bli tyglad.

Jag älskar böcker.

Tänk om jag bara hade en Bok. Tänk om jag tappade bort Den. Det händer att någon av mina böcker försvinner ett tag. Men då har jag alltid någon annan att ty mig till och bry mig om, eftersom de ju i vissa fall delar användningsområden. Och den försvunna boken kommer alltid fram.
Jag älskar böcker.

Men mest av allt älskar jag mina tankeböcker. Jag har använt mig av såna i över tio år. De läses sällan. För då de användes som flitigast då mådde jag som sämst. Mina tankar fick utlopp i diktformat i böckerna. Jag skrev av mig mina känslor. Och de är kvar där. Öppnar jag och läser så återupplever jag det som var. Jag lämnar det hellre oläst. Har tagit med mig lärdomen. Men sparar orden.

Jag älskar böcker.

Almanackor har alltig faschinerat mig. Jag lyckas aldrig använda en almanacka ett helt år. Vid varje terminsstart lockas jag att köpa en ny med ny spännande utformning. Jag gissar att det är mitt ombytliga ordningssinne som aldrig blir nöjd med strukturen.

Jag älskar böcker.

Pocket är bäst. Lätta att bära med sig. Billiga. Tar villigt emot vikta hörn och blir bara vackrare ju fler gånger man läst dem. Jag har hyllmeter med pockets. Älskar att få pockets i present. Det är en billlig gåva som kan ge väldigt mycket.

Jag älskar böcker!

4 kommentarer »

 1. Jag älskar också böcker!

  Det är främst skrivböckerna som drar till sig min uppmärksamhet. Färgerna, eventuella bilder på framsidan, ibland strikta omslag, men mest av allt älskar jag nog vaxduksböcker, sådana med svarta böjliga pärmar, som tål väta och smuts. De ser nästan japanska ut med sina röda sidor. De använder jag när jag tränar, det har blivit några böcker genom åren, träningsdagböcker. Det är inte alltid jag skriver i de fina böckerna, men de lockar mig med sitt yttre, de är vackra och gör mig glad!

  Tidigare läste jag mycket, tidigare är mycket längesedan. Det har sina orsaker att jag slutade, men nu har jag fått läsglädjen tillbaka! Jag kan nästan inte fatta det :D Anna lockade mig med sin bokrecension här på bloggen och sedan februari i år är jag nu inne på min sjätte pocket och jag njuter :) TACK, Anna!

  Kommentar av Sofie — mars 25, 2007 @ 17.57

 2. Vad är det du försöker att säga? Att du gillar böcker? ;)

  Jag gillar också böcker. Fast kanske inte lika passionerat som du gör. Jag läser ju bara biografier nu för tiden. Och kartböcker. Men bara om jag är vilse. Och det händer… Allt för ofta! ;)

  Kommentar av superdigital — mars 25, 2007 @ 19.05

 3. …Sofie: den sortens skrivböcker har passerat mig (kanske likabra det ;) )
  …Peter: men biografier är ju det smarrigaste som finns, speciellt om man får veta lite hemligheter och avslöjanden *mmm*

  Kommentar av anna svarar... — mars 25, 2007 @ 20.00

 4. Böcker är underbart och skänker en sådan sinnesfrid.
  lite sött att du har en bokbok.
  anna ditt bokmal :D

  Kommentar av Petrah — mars 25, 2007 @ 20.20

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera