a n n a

idioter vs arbetsskada

Sparat under: anna — a n n a januari 19, 2007 @ 21.01

Omger jag mig med idioter?
Eller är det bara en arbetsskada?

Inom loppet av en vecka har jag mött två personer, oberoende av varandra, som har haft felaktiga uppfattningar om 3G.

Den första var min busskompis som köpt en ny mobiltelefon. Denna använder hon för att lyssna på musik. Hon frågade mig om jag visste hur man stänger av 3G. Jag kände mig som ett levande frågetecken och frågan “varför?” var självklar att ställa. Jo, mobilen drar så mycket batteri. Och orden “du menar inte allvar?” trillade ut mig innan jag ens hunnit tänka dem.

Jo, hon menade allvar. Hon trodde, på riktigt, att 3G drog på batteriet och hon lade fram det med sån övertygelse att jag började tveka på de kunskaper jag har inom telefoni. Jag gjorde tafatta försök till att förstå hennes ologiska slutledningar. Jag tog det från basic. Förklarade att 3G bara var “ett annat sätt att ringa på”. Förklarade att det är ett kommunikationssystem. Jämförde med GSM och NMT. Jämförde hennes telefon med en freestyle. Frågade om hon mindes hur mycket batteri de käkare. Och så vidare. Men hon gav sig inte. Hon skulle koppla bort 3G. Och skulle snacka med sin IT-tekniker. Jag gav upp.

Igår läste jag om en kvinna på nätet som ville köpa en telefon utan 3G. Och jag var ju självklart tvungen att fråga “varför?!” och fick svaret att det var så dyrt att ringa med 3G.

Då fattade jag.

Jag tror att mobiloperatören 3 har ett finger med i spelet. 3 var en av de första operatörerna som aktivt började sälja sina telefoner och tjänster på “det nya nätet - 3G” - därav deras namn… I begynnelsen var det väldigt mycket barnsjukdomar i 3Gnätet, samtal kopplades ned och tillråga på allt var det mer eller mindre omöjligt att nå 3:s kundtjänst. Telias, FKs och CSNs framstår som rena grässfilerna ;) Jag tror att mobiloperatören 3 gav hela 3Gnätet dåligt rykte och folk som inte är insatta i telefonins djungel har helt enkelt kopplat dem samman.

Så min busskompis som tror att 3Gnätet laddar ur hennes telefon då hon lyssnar på musik och denna forumskribent som tror att samtalen blir dyra är nog inte idioter, det är bara jag som är yrkesskadad…

7 kommentarer »

 1. Nu kanske jag gör bort mig men det skiter jag i. Skulle det vara så så bjuder jag gladelligen på det!

  Men som jag har förstått det så har busstjejen en poäng. Det är dock inte det faktum att hon kör med 3G som gör att batteriet tar slut hela tiden utan var hon rör sig. För om man rör sid där det är brett mellan masterna så söker den som fan och detta eviga sökande tra på (trummvirvel) batteriet. Vilket ger effekten hon beskriver. Nicko och Annas 3G-mobiler drar extra batteri när de besöker oss i Esarp eftersom (som du vet) är vårt hus lite av ett mobiltelefonernas fort knox.

  Kan jag vara något på spåren eller?

  Kommentar av Jonk — januari 19, 2007 @ 23.56

 2. Det sa ju Annelie också, att batteriet drar väldigt när det inte finns master i närheten, hon har ju 3G…

  Annars så tror jag att det är som Anna säger att lysnnar man endast på musik, som hennes busspolare, så laddar det ur ganska så omgående. Jag menar grejar du hela tiden med din mobil, kollar bilder, skriver sms, fotar mm mm så tar batteriet slut väldigt fort. Men, om du bara låter den ligga och kanske skickar ett sms om dagen, då räcker det länge…

  Ja, Anna cred åt din arbetsskada, jag tror att du har rätt :) på så sätt att hennes batteri drar mkt pga musiken!

  Läste precis på internet att Telia vill erbjuda sina kunder, som blivit av med telefonen under den senaste stormen, mobila abonnemang istf att laga ledningarna…ehhh…?! Vem ska betala dem telefonräkningarna, det är ju *lite* dyrare att ringa med mobil än fast telefon…

  Kommentar av Sofie — januari 20, 2007 @ 08.58

 3. haha underbart!

  Det att företaget 3 har med ett finger i det hela tror jag på, de var först och högst troligt störst fortfarande när det gäller 3g abbonemang.

  Alla jag känner som använder just 3 (företaget) är inte speciellt nöjda. Dels teckningen, då den kopplas över snabbt till oldschoolnätet (som jag personligen föredrar atm..). men ändå kundtjänsten som suger ordentligt.

  Har planer att gå över till 3G nät själv, dock är jag flerårig stammis hos Telia och de kan jag lita på, trots att de ibland är dyrare.. Men först och främst vill jag hitta en snygg mobil som klarar 3G (helst om det kommer nån ny nokia designtelefon.. då jag varje år försöker köpa en ny sån därifrån, jag vet jag är nörd).

  Kommentar av Petrah — januari 20, 2007 @ 09.58

 4. …Jonk: jo, lite är du inne på rätt spår - det stämmer OM man flyttar sig mellan master, men denna donna befinner sig typ uteslutande i Staffanstorp och Malmö. Dessutom hade hon inte optimerat batteriet, dvs urladdat det 3-4 ggr, efter det funkar ju batteriet som bäst…
  …Sofie: Men hur tänker Telia?! Flera av dem som saknar fast nu har ju inte möjligheten att ha mobilt abonnemang. Som Jonk nämnde ovan så bor de i ett hus som mer eller mindre är omöjligt att snacka i mobil, tänk om deras fasta ledning skulle rasa…. Obegripligt resonemang!
  …Petrah: Om jag minns rätt så köper 3 in sig på Telenors nät, så rent logiskt borde Telenor iaf vara större än 3, men jag gissar att Telia leder över dem, fast det är ju egentligen fånigt - varför bygger de inte ett gemensamt nät…??

  Kommentar av anna svarar... — januari 20, 2007 @ 12.15

 5. anna: telia känner väl att de inte vill ihop med de andra de är ju stora och har bäst täckning via gsm ivf..

  men de andra bör ju bygga ihop.

  Kommentar av Petrah — januari 20, 2007 @ 17.35

 6. jag bara leer åt det.. 3G från 3.. de är dövas bästa kunder, eftersom vi samtalar på vårt eget språk, dvs teckenspråk via videosamtal (3G) å då är det kostnadsfritt mellan samma operatör, även sms.. och då drar batterin mkt mer när man använder videosamtal, men det är samma sak nu med MSN i mobil, musik etc. ingen större skillnad där..
  förresten, mimer o embla är otroliga söta :) får försöka komma förbi o vinka hej ngn gång.. hälsa hem..kraam

  Kommentar av aö — januari 23, 2007 @ 23.37

 7. Ja har sparat massor med batteri och rakningar fran 3 sedan jag, i stundens hetta, slangde min LG i vaggen! Basta erfarenheten av 3G var nar en snubbe ringde fel med videosamtal, det var nagra sekunders forvirring jag fick dela med en helt okand manniska!
  Nu har jag din gamla GSM-lur och batteriet haller bast nar jag later bli att ringa.

  Kommentar av Farbor Ante — februari 2, 2007 @ 19.36

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera