a n n a

midsommar genom tiderna

Sparat under: Okategoriserade — a n n a juni 26, 2006 @ 08.11

Jag är uppvuxen i ett litet samhälle där alla kände alla. Där firade man de flesta stora högtider tillsammans; valborg, dansa ut julen och midsommar.

Midsommarfirandet började redan dagen innan, för då var det Lövmarknaden inne i Karlskrona. På Stortorget och gatorna omkring stod mängder av stånd och allsköns prylar såldes. Ett måste var sockervadden, godiset och minst en meningslös pryl.

[url=bblog/pictures/midsommar 1.jpg][pic]130[/pic][/url]

Tidig morgon på midsommarafton cyklade barnen ut på ängarna och plockade blommor. Lupiner, hundkex och prästkragar lades på cykelns pakethållare och kördes till fotbollsplanen där midsommarstången skulle kläs av de vuxna. Min farfar var den förste som band kransarna i stången och min pappa tog över hans jobb då farfar dött. Jag plockade alltid de vackraste blommorna till pappa.

Under tiden de vuxna klädde stången gick vi barn tipsrunda i skogens Stora Rundan. Något år hade vi ett par hästar där som man fick rida på mot en symbolisk slant.

När stången var klädd och rest gick alla hem till sitt för att käka sillunch och ta sig en nubbe.

Klockan tre samlades vi återigen vid midsommarstången och då var alla finklädda och festen kunde börja. Det dansades kring stången med levande musik som ackompanjemang. Alla sjöng och glädjen gick nästan att ta på. Det kastades pil och Maja vann, alltid. Det såldes godis och fika.

[url=bblog/pictures/midsommar2.jpg][pic]131[/pic][/url]

När jag blev lite äldre var jag och dansade på midsommarafton. Tre olika ställen brukade få besök av folkdanslaget. Det var Lorensberg, Gullberna och Masten. Bilden är hämtad från det sista stället som var en dansbana mitt ute i ingenstans.

[url=bblog/pictures/IMG_5241.jpg][pic]132[/pic][/url]

Idag firar jag midsommar med familjen. Vi åker till våra goda vänner i Esarp. Käkar sillalunch vid 12, snackar en massa hela eftermiddagen, grillar på kvällen och kommer på att vi glömt att käka jordgubbar vid tio på kvällen.

[I]Har du klippt håret,Embla?
Här har vi ätit sill fyra dagar nu. Det ska INTE bli tradition.
Från: Birgitta

Birgitta - pst, bilden är fr förra året…
Från: anna m mimer o embla

Jag tror vi får ta ett snack om det är med vilken ålder det är lagom att börja buda sina barn på snaps!
Från: DOLÖ

Jag tänkte väl det! Glömde kommentera den söta mamman. Är den bilden också från förra året??
Från: Birgitta

DOLÖ - bilderna som är tagna efter denna publicerade bild visar en duell mellan dotter o fader om den inspanade flaskan :)
Birgitta - nej, de är _ngt_ äldre *skrattar* Men folkdräkten finns kvar och ska så småningom testas på Embla :)
Från: anna m mimer o embla [/I]

Inga kommentarer »

Inga kommentarer ännu.

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera