a n n a

politik

Sparat under: anna — a n n a oktober 29, 2006 @ 10.12

Jag är ingen politisk debattör. Det är sällan jag gör min politiska åsikt hörd. Och detta inlägg är snarare en politisk betraktelse jag vill verbalisera.

akassan

Detta heta ämne diskuteras friskt i medierna (som för mig oftast är nättidningarnas rubriker och otaliga (oändliga?) artikelserier över drabbade) samt i mail från arbetslösa kompisar eller uppmaningar i bloggar om påskrifter för diverse protestlistor.

I tidningarna har man kunnat läsa att svenska folket rasat emot förslaget på höjd akassa som Alliansen lagt fram. En siffra som dyker upp i mitt huvud är 20.000 - och detta skulle vara underskrifter av protesterande. Jag ställer mig då frågan - vilka har skrivit under? (och följande frågor kan man säkert få svar på, men jag är inte ute efter svaren - utan betraktelsen) Hur många akasseanslutna finns det i Sverige? Hur många av dessa nyttjar akassan (dvs är arbetslösa)? Är det månne dessa som skrivit på och som är största delen av protesterande? Ja, antagligen.

De som berörs, de hörs!

Och det är här jag tror kärnan är!
Att de som berörs ska styra.

Valen i Sverige är ju en parodi på sig själva. Varje valrörelse samma pajkastning. Ny regering tar över, de raserar det gamla, bygger nytt och det i ett rassande tempo. För de måste ju hinna. Hinna tills nästa valrörelse kommer. Då kanske de förlorar makten. Antagligen. För hårdhandskarna de tog på sig då de skulle bygga nytt föll inte folket i smaken.

Mitt drömstyre i Sverige tändes med årets Alliansregering. Och det handlar fortfarande inte om politiken, det handlar om upplägget av styret. Det är ju självklart att en centerpartist ska ha hand om jordbruksfrågor, en kristdemokrat leder socialdepartementet, en folkpartist härskar över skolan och moderaterna själva (med störst andel röster) fick de tunga posterna som utrikes- och finansminister. Tänk i ett större perspektiv. Sätt en miljöpartist på miljödepartementet, låt en vänsterpartist dela ansvaret i socialfrågorna och Socialdemokraterna kan ju börja med att avsätta Göran P.
Visst vore det ett drömsamhälle…alla som är bäst sköter det som de är bäst på!

4 kommentarer »

 1. jag har skrivit under en sådan lista. Dock efter de nämnde 20 000.
  många av mina vänner har också gjort så, en del av dem heltidsanställda.

  Kommentar av Petrah — november 5, 2006 @ 16.29

 2. När det gäller a-kassan så är jag visserligen arbetslös, men om jag tänker på mina erfarenheter från soc kan jag bara säga att man sparkar på de som redan ligger. Jag håller med det du säger om att var och en på sin plats, det hade varit kanon. Kallas det kanske samlingsregering? Vet inte, har bara hört ordet, och det verkar ju passa!

  Kommentar av Marie — november 5, 2006 @ 16.29

 3. Jag respekterar tillfullo dem som väljer att skriva på en protestlista. (dig oxå Petrah ;) )

  Men som jag läser i tidningen idag: “Tre av fyra läsare säger ja till strejk” - det är ju så missvisande. Det är inte LÄSARE som säger ja, det är LÄSARE SOM VÄLJER ATT VARA MED I UNDERSÖKNINGEN som säger ja. Jag blir så matt…men det är ju detta hela vårt samhälle börjat luta alltmer åt - faktagranskning! Det är a och o att granska faktan man läser. Men mina föräldrars generation gör inte det - det som står i tidningen är sant! Utom möjligen 1 april då man ifrågasätter allt ;)

  Ja, Marie, Samlingsregering är ordet jag är ute efter - helt rätt! Visst vore det ett ultimat samhälle? :D

  Kommentar av anna — november 5, 2006 @ 16.30

 4. Jag räknade lite på det där, och mitt fackavgift + a-kassa (som jag betalat för i 15 år men aldrig använt) skulle sticka iväg till en tusing varje månad. Tidigare har min fackavgift legat på 400 kr i mån. 400*12*15= ja, räkna själv. Det blir rätt mycket pengar som jag har lagt på något som jag inte använt. Bra att ha kanske någon tycker, nja, facket i mitt fall har bara gjort saker sämre på min förra arbetsplats. De kom dit och sade att “Ni har det för bra!”. Nu är jag avskriven från sverige, och jag skall gå ur både a-kassa och fackförbund asap.

  Det är klart att a-kassan borde bli högre, men är detta rätt sätt att finansiera det? Jag är inte så säker. Bättre att höja spritskatten då. Eller cigg? Nej, det går inte att höja mer, fär då är de rädda för smuggling. VAD BRA!!!! Då kan ni anställa fler tullare!!!!!!! Skitbra ju! Och höga böter för smuggling! Så, problemet är löst! ;)

  Kommentar av Superdigital — november 5, 2006 @ 16.30

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Kommentera