a n n a

Skyddat: tomt nu

Sparat under: anna, husdjuren, råttorna, tankar — a n n a februari 11, 2009 @ 09.00

Ange ‘Det Hemliga Ordet’ och ta del av ord, bilder och kommentarer:

Skyddat: …och så var de bara en

Sparat under: husdjuren, råttorna — a n n a februari 2, 2009 @ 10.00

Ange ‘Det Hemliga Ordet’ och ta del av ord, bilder och kommentarer:

Skyddat: en lugn helg

Ange ‘Det Hemliga Ordet’ och ta del av ord, bilder och kommentarer:

ploppans sista vila

Sparat under: Uncategorized, embla, anna, husdjuren, råttorna, tankar, bilder på embla, bilder på husdjuren — a n n a januari 8, 2008 @ 14.33

dsc_3529.JPG

En sovande Plopp mötte mig i buren. Trodde jag. Den sovande Plopp visade sig vara död. Det var med gråt i rösten jag ringde Jesper och meddelade att hans farsdagpresent inte längre var vid liv. Men jag är övertygad om att Plopp gått en lugn död till mötes. Han somnade in. På riktigt.

dsc_3534.JPG

hur tackar man nej?

Sparat under: anna, husdjuren, råttorna, tankar, bilder på husdjuren — a n n a augusti 6, 2007 @ 20.28

Efter ett par år utan råttor, men med många sköna läsningar om råttornas liv och leverne skrivna av folk på R8-forumet samt i artiklar skickade till HR (SRS:s medlemstidning) och så tack vare vännerna Kicki och framför allt Petrahs övertalningsförmåga återfick jag ett råttsug. Jag tog kontakt med uppfödaren Råtz och från hennes egen uppfödning fick jag min blåe rexade Grimbergen samt Plopp, en caped tjock sak, från en tjej i Stockholm. Men två råttor är ju aldrig nog *skrattar*

Jag lyckades hålla mig ända fram till veckan innan det var dags för SRS årsmöte - då mailade jag ett par uppfödare i Stockholm i ren desperation. Någon borde ju ha ungar. Först såg det riktigt mörkt ut. Men så visade det sig att Ladugårdens hade fått en ånger och den kunde bli min om jag ville. Så jag plockade transportbur med mig upp och förberedde familjen på att jag kom hem med en råtta. Jag kom hem med två. Brisbys hade små söta saker med sig och en variegated liten Schaffer smälte både mitt och flera mötesdelatagares hjärta. Så hem kom jag med Centimeter (Ladugårdens Under the Moon) och Blixten McQueen som genast blev Emblas och därav namnbytet.

Min fråga till alla uppfödare jag varit i kontakt med har varit “har ni svarta?”, men dittills var det svårt att få tag i svarta pojkar. Tills en dag Ladugårdens kontaktade mig via mail och frågade om min önskan om svart fortfarande låg kvar. Jag var inte svårövertalad. Hon skickade mig vidare till Mia som fått en hel hög med hanar. Där fann jag vad jag sökte - två svarta små råttpojkar! Äntligen!

I helgen var det utställning i Göteborg och eftersom Sydråttan har ett bra kontaktnät så fick jag hjälp av en tjej att ta ned dem till Malmö så att jag och Embla kunde hämta de små svartingarna. Deras namn är Transistor och Prins Vinyl, men den senare kommer att uppgraderas till Kung när han är äldre har Embla bestämt eftersom även “kungen” är en karaktär i Bilarfilmen som Blixten fått sitt namn ifrån.

Ägandeskapet av råttorna i familjen kommer att bli aningens splittrat. Jesper fick Plopp i farsdagspresent, Embla äger Blixten, Mimer Centimeter och jag Grimbergen. De två nya kommer jag och Embla att dela på. Hälften av dem var. Men det kvittar ju vem som äger dem - ansvarsuppgifterna är ändå desamma; maken ger mat, jag städar, barnen gosar… *skrattar*
Jag är inget för introducering av försiktig variant så jag chockar hela gamla flocken genom att fixa en ny bur och i inredningen ingår två nya råttor. Det brukar falla sig väl ut och så även denna gång, hittills.

De små var överst i buren då de stora kom in och Transistor (den helsvarta) blev lite skraj och klättrade upp på översta utposten. Prins Vinyl (med vita “fläcken”) mötte de stora halvvägs och de alla tog sig en snabb genomnosning. Transistor däremot var mer åt det pipande hållet och höll de andra ifrån sig genom att visa tänderna. Centimeter fick det hederssamma uppdraget att ta ned Transistor på jorden och det har gått rätt bra, även om Centi är lite lagom hårdtassad ibland.

Bäst var då jag gav dem en fruktskål och alla stora rasar (japp, varför ta sig ned en långsam, försiktig väg då man kan kasta sig handlöst? *s*) ned till skålen, Prins Vinyl far efter och får tag i en äpplebit och springer uppåt i buren med den. Centimeter verkar osäker på om det är OK och rusar efter och vinner givetvis kampen om godsaken. Prinsen beger sig pånytt och Centi efter. Då smyger sig Transistor fram och mumsar glatt vidare på den lämnade skatten. Så företagsamheten är det inget fel på hos killen *ler stort*

Lugnet verkar råda nere hos dem nu, Prins Vinyl sov som en stock och Transistor har slutat med pipandet och intagit en mer avslappnad postition, men fortfarande kvar på betryggande avstånd från de stora farliga sakerna *ler*

Ett par bilder har det blivit, men eftersom jag inte vill störa introduceringen för mkt så får ni finna er i att de tagits via gallret. Tyvärr ingen bild på Ploppan, honom får ni i kommande uppdateringar.

För er som inte varit här tidigare fungerar bildspelet på följande sätt: vänta tills hela sidan har laddats, klicka på en bild så mörkas själva bloggen och bilden öppnas i ett nytt fönster. Detta fönster navigeras med bokstäverna “n” för nästa bild, “p” för förra bilden och “x” för att stänga bildfönstret.

Varmt välkomna, både Prins Vinyl och Transistor och nyanlända läsare av denna blogg.

wp-content/bilder/070806_2//01 - prins vinyl och centimeter.JPG
wp-content/bilder/070806_2//02 - transistor.JPG
wp-content/bilder/070806_2//03 - grimbergen har boxat sig in mellan prins vinyl och centimeter.JPG
wp-content/bilder/070806_2//04 - centimeter testar med metoden att sitta ned nykomlingar, vinyl sover.JPG
wp-content/bilder/070806_2//05 - blixten mc queen.JPG
wp-content/bilder/070806_2//06 - prins vinyl och grimbergen.JPG
wp-content/bilder/070806_2//07 - grimbergen blir ihoppressad mellan vinyl och transistor.JPG
wp-content/bilder/070806_2//08 - centi.JPG

Skyddat: syskon- och råttkärlek

Sparat under: embla, mimer, husdjuren, råttorna, bilder på embla, bilder på husdjuren, bilder på mimer — a n n a juli 13, 2007 @ 10.22

Ange ‘Det Hemliga Ordet’ och ta del av ord, bilder och kommentarer:

grabbarna i buren

Sparat under: husdjuren, råttorna, bilder på husdjuren — a n n a mars 30, 2007 @ 15.56

wp-content/bilder/070330/djur/djur/01 - plopp visar vem som regerar i buren.JPG
wp-content/bilder/070330/djur/djur/02 - blixten blir nedbrottad av centimeter.JPG
wp-content/bilder/070330/djur/djur/03 - kompisar igen, spana in blixtens lyssningsytterdelbett - kan ju inte anv prickar, haha.JPG
wp-content/bilder/070330/djur/djur/04 - grabbarns grus generation gamlingar.JPG
wp-content/bilder/070330/djur/djur/05 - tre gosekillar, fr v blixten, grim och centimeter.JPG
wp-content/bilder/070330/djur/djur/06 - mimer hejjar.JPG
wp-content/bilder/070330/djur/djur/07 - older stuff med mimers bad rat behaviour.JPG
wp-content/bilder/070330/djur/djur/08 - bonk!.JPG
wp-content/bilder/070330/djur/djur/09 - hur sjutton kan blixten ff vilja vara hos mimer.JPG
wp-content/bilder/070330/djur/djur/10 - nu SKA vi mysa plopp!.JPG
wp-content/bilder/070330/djur/djur/11 - blixten - paralyserad efter mimers behandling av honom.JPG
wp-content/bilder/070330/djur/djur/12 - grimman snyggar till sig.JPG
wp-content/bilder/070330/djur/djur/13 - liksom plopp.JPG
wp-content/bilder/070330/djur/djur/14 - och centimeter ser tokig ut.JPG

Skyddat: våren är här!

Sparat under: Uncategorized, embla, mimer, anna, husdjuren, råttorna — a n n a mars 25, 2007 @ 14.46

Ange ‘Det Hemliga Ordet’ och ta del av ord, bilder och kommentarer:

välkomna!

Sparat under: husdjuren, råttorna, bilder på husdjuren — a n n a mars 13, 2007 @ 15.20

När man besöker ett årsmöte bestående av de flesta av Sveriges aktiva råttuppfödare då “måste” man faktiskt höra sig för om det finns en råtta eller två över till min lilla flock. Det såg länge mörkt ut för mig att få tag på en nykomling. Ingen av de etablerade uppfödarna hade otingade ungar kvar. Och mina krav var egentligen rätt högt ställda. Jag ville ha en svart, slät råttpojke.

Men kvällen innan vi for till Stockholm fick jag mail från en av de uppfödare jag vid flera tillfällen sagt att jag skulle ha en råtta ifrån. En av hennes köpare hade ångrat sig och hon stod nu med en svart variegated pojke “över”. Jag bestämde mig - snabbt. Visste att en annan uppfödare kanske hade en unge till mig, så transportburen skulle med upp oavsett.

På mötet möts jag av inte mindre än TRE råttungar som fanns till val för mig. Men valet var enkelt!

0151.JPG 016.JPG
Möt Brisbys Schaffer och Ladugårdens Under The Moon. Bilder tagna av Kicki.

083.JPG

Väl hemma skulle de möta de stora (!) grabbarna Plopp och Grimbergen. Då hade småkillarna bytt från sina stamtavlenamn till namnen Blixten, som senare blev Blixten McQueen enligt önskemål från Embla som faktiskt fick honom, och Centimeter. På bilden ovan är faktiskt alla fyra råttorna på samma bild - otroligt!

093.JPG

Grimman (Råtz Grimbergen), till höger, var den som jag trodde skulle ha svårast att ta emot nykomlingarna. Men han har med en lugn och stadig tass mött dem och behandlat den väl.

0101.JPG

Han vakade dem noga och var nog lite irri på Plopp som inte skötte sig - varken som välkomstkommitté eller fotomodell (han fastnade inte på en enda vettig bild!).

0111.JPG

Till slut fick de små grabbarna lite ro och möjlighet att käka efter en lång dag på resande fot. Det sägs att Centimeter är en kräsen kille, det ska vi minsann slå ur honom ;)